Talno gretje

Vedno bolj pogost sistem ogrevanja, predvsem v novogradnjah, je talno gretje. To je sistem pri katerem voda kroži po ceveh, ki so vgrajena v tla in tako prenese toploto na talno konstrukcijo in oblogo ter jo oddaja v prostor. Tako celotna tla delujejo kot grelno telo in ogrevajo zrak v zgradbi. Je uporabno za samostojno ogrevanje vseh vrst objektov.

Sistem talnega ogrevanja ima številne pozitivne lastnosti ima pa tudi posamezne pomanjkljivosti:

Pozitivne lastnosti:

 • Zaradi velike ogrevalne površine se topel zrak enakomerno razporedi po prostoru
 • Boljša energetska učinkovitost od klasičnega sistema (radiatorski)
 • Manjše energetske izgube med zračenjem prostora
 • Zmanjšano dviganje prahu
 • Manj suh zrak v prostoru
 • Estetski vidik se izboljša, saj je ta sistem očesu neviden

Negativne lastnosti:

 • Sistem v začetku mora porabiti energijo za segretje tal
 • Slaba odzivnost na hitre temperaturne spremembe
 • Težje odkrivanje in popravilo morebitnih napak

Pri talnem gretju je izredno pomembno, da se vnaprej odločimo katero talno oblogo bomo imeli v prostoru, saj je od tega odvisen tudi sistem talnega gretja, ki ga bomo uporabili. Z uporabo neprimerne talne obloge bomo močno zmanjšali učinkovitost celotnega sistema. Primernejše talne obloge so tiste, ki imajo dobro toplotno prevodnost kot so: keramika in kamen. Primeren je tudi parket in laminat. Povsem neprimerna pa je recimo uporaba plute in nekaterih tekstilnih oblog.

V naši trgovini vam nudimo več sistemov talnega ogrevanja. Oglasite se pri nas pa vam bomo sestavili primerno ponudbo za celoten sistem talnega ogrevanja glede na vaše želje in potrebe.

Prednosti ogrevanja na pelete

Ogrevanje na pelete združuje prednosti dveh ogrevalnih sistemov: prednosti ogrevanja na drva in ogrevanja na plin. Za ogrevanje na drva je značilno čisto in okolju prijazno delovanje, prednost ogrevanja na plin pa je v njegovi enostavni uporabi. Te lastnosti so poleg spodaj naštetih, ena glavnih prednosti ogrevanja na pelete.

Visoka vsebnost energije in čisto izgorevanje

Lesni peleti so izdelani iz stranskih izdelkov žage in ostankov industrijskega lesa. S posebnim postopkom stiskajo lesne ostanke v obliko peletov, ki imajo v primerjavi z hlodi ali lesnimi sekanci zelo visoko vsebnost energije. Poleg tega v peletih skoraj ni vnetljivih snovi, zato je zgorevanje izredno čisto in praktično brez vonja.

Pri uporabi kakovostnih peletov tako ostane zelo malo pepela in ga je potrebno odstraniti enkrat do dvakrat letno. Odlagamo ga lahko tudi med domači kompost.

Obnovljiva in okolju prijazna surovina ter CO₂-nevtralno zgorevanje

S pravilnim gospodarjenjem je dolgoročno zanesljiv vir energije – zelo različen od dveh fosilnih virov energije nafte in zemeljskega plina, ki ju dobimo z veliko porabo energije.

Prednosti se vidijo tudi pri izgorevanju. Sprošča se le toliko CO₂, kot se ga je vezalo na les iz zraka med rastjo. Delovanje ogrevalnega sistema na pelete v enodružinskem domu tako odločilno prispeva k izogibanju proizvodnje več ton ogljikovega dioksida letno.

Stabilne cene kot prednost ogrevanja na pelete

Prednosti ogrevanja na pelete je v primerjavi z drugimi vrstami ogrevanja, kot sta ogrevanje na olje in plin, je stabilna cena energenta. Zlasti cena nafte je podvržena gospodarskim in političnim nihanjem, kar dolgoročno načrtovanje otežuje.  Cene peletov so v zadnjih letih razmeroma konstantne in nižje v primerjavi z nafto in zemeljskim plinom. V bližnji prihodnosti ne pričakujemo dramatičnega zvišanja cen.

Velika raznolikost kombinacij

Ogrevanje s peleti lahko kombiniramo z obstoječim ogrevalnim sistemom in se tako izognemo visokim investicijskim stroškom. Če pa želite uporabiti brezplačno sončno energijo, je kombinacija ogrevanja s peleti in sončne toplote idealna.

Ponudba kvalitetnih peletov v Gradbenem centru Sejateh:

 • Kvaliteta A1
 • Sestava: 90 % smreka, 10% hrast
 • Vsebnost vode < 10 %
 • Vsebnost pepela < 0,7 %
 • Mehanska trdnost > 97,5 %
 • Gostota nasutja > 600kg/m3
 • Pakiranje vreča: 15 kg, paleta: 66 vreč, skupna teža 990 kg

Naši dobavitelji