Talno gretje

Vedno bolj pogost sistem ogrevanja, predvsem v novogradnjah, je talno gretje. To je sistem pri katerem voda kroži po ceveh, ki so vgrajena v tla in tako prenese toploto na talno konstrukcijo in oblogo ter jo oddaja v prostor. Tako celotna tla delujejo kot grelno telo in ogrevajo zrak v zgradbi. Je uporabno za samostojno ogrevanje vseh vrst objektov.

Sistem talnega ogrevanja ima številne pozitivne lastnosti ima pa tudi posamezne pomanjkljivosti:

Pozitivne lastnosti:

  • Zaradi velike ogrevalne površine se topel zrak enakomerno razporedi po prostoru
  • Boljša energetska učinkovitost od klasičnega sistema (radiatorski)
  • Manjše energetske izgube med zračenjem prostora
  • Zmanjšano dviganje prahu
  • Manj suh zrak v prostoru
  • Estetski vidik se izboljša, saj je ta sistem očesu neviden

Negativne lastnosti:

  • Sistem v začetku mora porabiti energijo za segretje tal
  • Slaba odzivnost na hitre temperaturne spremembe
  • Težje odkrivanje in popravilo morebitnih napak

Pri talnem gretju je izredno pomembno, da se vnaprej odločimo katero talno oblogo bomo imeli v prostoru, saj je od tega odvisen tudi sistem talnega gretja, ki ga bomo uporabili. Z uporabo neprimerne talne obloge bomo močno zmanjšali učinkovitost celotnega sistema. Primernejše talne obloge so tiste, ki imajo dobro toplotno prevodnost kot so: keramika in kamen. Primeren je tudi parket in laminat. Povsem neprimerna pa je recimo uporaba plute in nekaterih tekstilnih oblog.

V naši trgovini vam nudimo več sistemov talnega ogrevanja. Oglasite se pri nas pa vam bomo sestavili primerno ponudbo za celoten sistem talnega ogrevanja glede na vaše želje in potrebe.

Peleti in briketi

Briketi

Lesni briketi so dober nadomestek drvom. Sestavljeni so iz trdega lesa (bukev, hrast), ki je naravno stiskan ter pripravljen za uporabo. Ne vsebujejo umetnih dodatkov, veziv in lepil in tako spadajo med ekološko gorivo. Prednost briketov je v izredno majhni količini pepela in enostavnem skladiščenju. Primerni so za uporabo v centralnem sistemu ogrevanja na trda goriva, kaminih, lončenih pečeh, kot tudi za kurjenje na prostem. Ob gorenju prihaja do zelo visokih temperatur zato vam svetujemo, da sami sprotno preverite kakšna je primerna količina briketov v vašem kurišču, da ne bi prišlo do težav s prevelikimi temperaturami.

Naši dobavitelji